Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/martaabr/martaabraham.com/html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/martaabr/martaabraham.com/html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/martaabr/martaabraham.com/html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706 Magyar tűzijáték a királyi kastélyban - martaabraham.com

Megjelent!

 

J. S. Bach g-moll hegedű fúga elemzése

BWV 1005

(videó)

 

Back to top

Koncert: Ábrahám Márta hegedű, Würtz Klára zongora

APELDOORN –  A legjobb hangversenyek akkor születnek, amikor a művészek nem bújnak a makulátlan technikájuk mögé, hanem teljesen önmagukat adják.

Ilyen őszinte koncert volt a két magyar virtuóz művész, a hegedűs Ábrahám Márta, és a zongorista Würtz Klára fellépése…

A nyitódarabot,-Vitali: Chachonne-  2 különböző kiindulópontból közelítették meg.

Würtz egy kiegyensúlyozott zongorista, ruganyos billentésű és áttetsző hangzással.

A temperamentumos Ábrahám Márta ennek pont az ellentéte. A hegedűművész lehengerlő intenzitással vetette magát a zenébe, bár Vitali matematikailag szabályosan komponált chaconne-ja ezáltal kissé túlfűtött romantikus hangzást nyert.

Összességében jól bírta ezt a zenei anyag, és a művészek tolmácsolásában a produkció autentikussá vált.

De az előadás szépsége mégis abban rejlett, ahogyan a darab folyamán a két ellenpólus, az apollói pianista és a dionüszoszi hegedűs egymásba fonódtak.

Brahms 3. Szonátájának Adagiójából a g-húron felhangzó téma melankóliája feltűnően gazdag színskálával és ihletetten szólalt meg.

Természetesen egy ilyen háttérrel rendelkező duó, Bartókot nem hagyhatta ki a műsorából.

Az 1. Rapszódia moderato jelzése egyértelműen a tempóra vonatkozik, a zenei történés folklórisztikus elemekkel és makacs ritmusokkal tarkított, ami rendkívül élénk játékot követel.Az előadás kiváló volt…

A Brahms Magyar táncok előadása sziporkázó volt…

Ezután egy igazi cigány darab következett. A francia-baszk Ravel: Tzigane című darabja.

A bevezetés nagy hegedűszólóval indul a g-húron (megint a g-húr!), a legmagasabb fekvésekben, ami által egy bíborvörös alt-hangzás keletkezik, ennek atmoszférája szuggesztívan vetíti előre számunkra a mű hangulati hitelességét.

A ráadás ugyanolyan ragyogó volt, mint az egész koncert:  Sarasate Baszk Caprice-a, amelyben a tüzes húrok szikrázó ritmusai és a szárnyalva lángoló dallamok az est méltó betetőzését adták.

Maarten Mestrom

De Stentor
2001. május

X