Ábrahám Márta hegedűművész, kamaraművész, tanár, Bach-kutató, az Ábrahám Consortrégizene együttes koncertmestere és művészeti vezetője. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2013 óta tudományos fokozat DLA, egyetemi adjunktus, 2019 óta habilitált oktató.

Tanulmányok

Első hegedűóráit édesanyjától kapta hat éves korában. Tanulmányait a váci Bartók Béla Zeneiskolában, majd tíz éves korától a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola előkészítő tagozatán folytatta Sós Natasa osztályában. A Zeneakadémián Kovács Dénes és Rados Ferenc voltak a mesterei, kiváló minősítésű Summa Cum Laude diplomáját 1996-ban szerezte meg. 1990-1992 között a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, a legendás virtuózRuggiero Ricci személyes meghívására ösztöndíjjal tanult a Salzburgban, a Mozarteumban.

1992 és 1994 között Londonban, a Guildhall School of Music and Drama diákjaként a neves nemzetközi szaktekintélyű hegedűprofesszor, David Takeno osztályában gyarapította tudását.

Olyan világhírű művészek mesterkurzusain vett részt, mint Nathan Milstein, Pauk György, Elisabeth Gilels, Fenyves Loránd, Kurtág György, Zsigmondy Dénes, és Vladimir Szpivakov.

Versenyek, díjak

1984 és 1994 között az összes magyarországi országos hegedűversenyen első díjat nyert. Számos díjat, különdíjat és elismerést kapott nemzetközi versenyeken is.

  • 1984 – 1. díj Koncz János Országos Hegedűverseny, Szombathely
  • 1987 – 1. díj Koncz János Országos Hegedűverseny, Szombathely
  • 1991 – 1. díj Flesch Károly Országos Hegedűverseny, Mosonmagyaróvár
  • 1992 – különdíj Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny, Budapest
  • 1993 – díj Yehudi Menuhin Nemzetközi Hegedűverseny, Folkestone,                                                                 Egyesült Királyság
  • 1994 – 1. díj Hubay Jenő Országos Hegedűverseny, Budapest
  • 1996 – 1. díj Zathureczky Ede Emlékverseny, Budapest, Zathureczky Ede Giovanni Battista Rogeri olasz mesterhangszerének és francia mestervonójának négyéves használati joga.
  • 2013 – Gramofon díj, a Concerto Armonico koncertmestereként
  • 2016 – Zebegény Zeneművészetéért díj

Koncertmesteri tevékenység

2005 és 2009 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestereként számos világhírű karmester keze alatt dolgozott. Koncertmesteri szólói a zenekritikusok legnagyobb elismerését vívták ki Magyarországon és külföldön egyaránt. Rendszeresen hívják olyan világhírű zenekarok és együttesek élére vendég-koncertmesternek, mint a Rotterdam Filharmonikus Zenekar, Holland Filharmonikus Zenekar, Szöuli Filharmonikus Zenekar, vagy a City of Birmingham Szimfonikus Zenekar. Évekig vezette a Concerto Armonico korhű hangszereken játszó kamarazenekart, munkáját 2013-ban Gramofon díjjal ismerték el.

2009-ben Schweigert György nagybőgőművésszel megalapította az Ábrahám Consort korhű hangszereken játszó régizene együttest, melynek koncertmestere és művészeti vezetője is egyben. Repertoárjuk nagyrészt J. S. Bach műveinek az előadására épül, de különös figyelmet fordítanak ritkán játszott remekművek felfedezésére is, mint pl. Vivaldi ismeretlen hegedűversenyei és versenyművei.

Szólista tevékenység

Koncert-körútjai során a világ 24 országában lépett fel, eljutott Európa szinte összes országa mellett Japán, Kína, Dél-Korea, Izrael, Grúzia, Brazília, USA, Bermuda-szigetek és más távoli népek és városok hangversenytermeibe. A tanulóévek versenygyőzelmei óta rendszeresen koncertezik szólistaként Magyarország és a nemzetközi zenei élet vezető karmestereivel. Olyan kiváló művészek társaságában lépett pódiumra, mint Yehudi Menuhin, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Hamar Zsolt, Vajda Gergely, Helmuth Rilling, Sakari Oramo és Fischer Ádám. Számtalan rádió és lemezfelvételt készített, lemezre vette többek között Balassa Sándorés Viski János hegedűversenyét.

Kamarazenészként is rendkívül aktív, meghívott fellépője rangos hazai és nemzetközi fesztiváloknak. Többek között vendége volt a Kaposfeszt, Tavaszi Fesztivál, Zempléni fesztivál, Budapesti Bach-hét, Váci Világi Vígassások rendezvényeknek. Jelentős koncerttermek ünnepelt szólistája, koncertfelkérései az Amsterdam Concertgebouw, Berlin Philharmonie, Brüsszel Palais de Beaux-Arts-ba vezetnek, többek között partnere volt: Brenno Ambrosini, Bogányi Gergely, Vásáry Tamás, Szilasi Alex, Nagy Péter, Ránki Fülöp, Enrico Dindo, Yaron Rosenthal.

Szólistaként fellépett többek között a London Filharmonikus Zenekarral, Rotterdam Filharmonikus Zenekarral, Holland Rádió Zenekarral, Belga Rádió Zenekarral, Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, European Sinfoniettával, Liszt Ferenc Kamarazenekarral, MÁV Szimfonikus Zenekarral, Budapesti Vonósokkal.

Oktatói tevékenység

2005-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2013-ben megszerezte a DLA fokozatot. Hegedű főtárgy mellett „J. S. Bach hegedűfúgák és a Ciaccona elemzés” tantárgyat is tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2011-ben Tóth Marianna zongoraművésszel megalapították a nyári Zebegényi Szólista Műhely hegedű-kamarazene mesterkurzust és koncertsorozatot, melyet azóta is minden évben megrendeznek. A résztvevők száma folyamatosan nő, sokan Ázsiából, Amerikából, Skandináviából, stb. érkeznek. Rendszeresen kap meghívást országos és nemzetközi hegedűversenyek zsűrijébe, mint például Zathureczky Ede Hegedűverseny Budapesten, Bartók Béla Duótalálkozó Vácott, Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny Mosonmagyaróváron. Külföldön is tart hegedű és kamara-mesterkurzusokat és előadásokat, többek között Szlovákiában, Nagy-Britanniában, Kínában, az USA-ban, Hollandiában, Izraelben.

 Bach kutatás

 Dukay  Barnabás zeneszerzővel együtt 2012 óta elmélyülten foglalkoznak Johann Sebastian Bach zenéjével. Figyelmük elsősorban a hegedűművekre, azon beül is a partiták és szólószonáták kutatására, elemzésére irányul.   Munkájuk hiánypótló nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is.     „J. S. Bach hegedűfúgák és Ciaccona elemzés” tantárgy keretei között osztják meg kutatási eredményeiket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. E témakörben több ízben tartottak előadást, prezentációt a Zeneakadémián, a FUGA-ban, az Építészeti Kamarában és a Jerusalem Academy of Music and Dance-ban. 2017-ben megjelent a Dukay Barnabással közösen írt magyar és angol nyelvű könyv és CD, a RÉSZLETEK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBÓL, Johann Sebastian Bach nevezetes hegedű Ciaccona-nak a részletese elemzése. A mű szerkezetébe rejtett időkód felfedezése a 21. századi Bach-kutatások egyik legjelentősebb eredménye. Az óriási sikerű kötetről több külföldi és hazai neves szakember elismerően nyilatkozott, többek között Kamp Salamon, Batta András, Ton Koopman és Christoph Wolff.

2021-ben jelent meg a nemzetközileg is jelentős érdeklődésre számottevő, tudományos igényű kottasorozat J. S. Bach három hegedűfúgája elemzésének Tricentenáriumi Ünnepi összkiadása. Az elsősorban oktatási célra kialakított forradalmian új vizuális megjelenítési módszer a maga nemében egyedülálló. A kiadvány hiánypótló, az igényes előadói koncepció kialakítását megelőző szellemi munka lehetőségét kínálja vonós-hangszeres, gitáros tanároknak és diákoknak. Zeneelmélet tanárokés zeneszerzők szakmai érdeklődésére is számot tarthat, új távlatokat nyithat a Bach-kutatók előtt.

A legújabb publikáció a Chaconne-kézikönyv 2023 tavászán jelent meg magyar és angol nyelven.

Letölthető verzió: Életrajz