Hatvan évig fiókban pihent, három fennmaradt változatból rekonstruálták. A cseh zeneszerző versenymű-töredékét Ábrahám Márta szólójával mutatják be Miskolcon.

Leoš Janáček 1926-ban, angliai utazása közben kezdett dolgozni hegedűversenyén, amelyet végül elvetett. A zenei anyag egy részét felhasználta a Holtak háza című operájában, illetve egy kísérőzenében is. 1928-ban Janáček elhunyt, és a hegedűverseny három kéziratváltozatát hagyta maga után, egyiken sem szerepelt dátum. Több mint hatvan évnek kellett eltelnie, hogy a fennmaradt anyagokból Miloš Štědroň és Leoš Faltus zenetudósok elkészítsék azt a 12-15 perces tételt, amelyet végül 1988-ban mutattak be Brnóban, Jan Stanovský szólójával.

“Nevezhetjük concertinónak vagy koncertdarabnak, de valójában egy megkezdett hegedűversenyről van szó

– mondja Ábrahám Márta hegedűművész, aki február 6-án a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, Ronald Zollman vezényletével mutatja be a darabot. A hegedűverseny befejezetlen voltában is magán viseli a zeneszerző páratlanul egyéni stílusát. „Szeretem azokat a 20. századi szerzőket felfedezni, akiket általában kevesebbet játszanak” – mondja a szólista. Egy brnói kollégája révén figyelt fel erre a hegedűversenyre. „Azóta kerestem az alkalmat, hogy eljátszhassam.”

A hegedűverseny alcímét – „Egy kis lélek vándorlása” – részint Janacek egy személyes élménye magyarázhatja: londoni tartózkodása idején látott egy embert az utcán meghalni. Az elmúlás gondolata, úgy tűnik, foglalkoztatta a hetvenes éveiben járó zeneszerzőt. Az egyik kéziratban a lélekről, testet öltésről és a halálról szóló bejegyzések olvashatók. A mű kezdetének hegedűszólója kétségkívül a lélek szimbóluma. A műben újfajta hangszerelési ötletek, érdekes hangszínkombinációk vannak, illetve népi ihletésű melódiák. „Janáček kutatta a morva népzenét, de a prozódiát, a beszédet, az apró gesztusokat is.”

Ábrahám Márta nevéhez több magyar és külföldi kortárs mű bemutatója fűződik. Felvette – többek között – Viski János, Balassa Sándor, Király László és Dirk Brossé hegedűversenyét, Dukay Barnabás és Sári József szóló hegedűre írt műveit, legutóbb, A magyar kultúra napján pedig Lajtha László II. vonóstrióját a Magyar Rádióban.

miskolci koncertet a Bartók Rádió február 6-án 19 órától élőben közvetíti. A Janáček-mű magyarországi bemutatója mellett elhangzik Bartók Táncszvitje, Sarasate Carmen-fantáziája (szintén Ábrahám Mártával) és Dvořák VI. szimfóniája.

Forrás: www.fidelio.hu